Ultralyd skal opdage forurenet drikkevand

I dag bruges lyssensorer til at registrer urenheder i vandet, der kunne tyde på forurening. Men disse sensorer er dyre og bruges derfor kun der, hvor vandet pumpes ud og ikke ude i selve rørsystemet. Det vil et nyt forskningsprojekt, Turbus (Turbidity Ultrasonic Sensor for Water Quality), på Århus Universitet forsøge at ændre.

Målet med Turbus-projektet er at udvikle billigere ultralydssensorer med lang batterilevetid, som kan side ude i vandrørsnettet. Sensoren fungerer ved at udsende et 'gitter' af ultralyd, hvilket vil ramme eventuelle partikler i vandet, som kunne være sygdomsfremkaldende. Udfordringen bliver at gøre ultralydssensoren følsom nok til at detektere partikler ned på bakteriestørrelse, hvilket kræver, at man får udsendt tiltrækkeligt med lyd i høje frekvenser.

Ud over registrering af bakterier i vandet vil ultralydssensorer også kunne hjælpe til at opdage brud på vandrør, da dette frigiver jord og rust, som sensoren vil registrere. I dag er det et større detektivarbejde at finde et rørbrud, som ofte kræver flere opgravninger og vandprøver, inden det præcise sted findes.

Turbus-projektet skal løbe over de næste tre år og er støttet af Innovationsfonden med syv millioner kroner.

 

Drikkevand

 

 

Kilde: Ingeniøren.

http://ing.dk/artikel/ultralyd-skal-forhindre-forurenet-drikkevand-182181