Café-effekten i Spanien

Det kan være svært at høre hvad ens sidemand siger, når man er på cafébesøg i Madrid. Her handler det ofte om at råbe højt nok for til at overdøve de andre gæster og TV'et ovre hjørnet. I Spanien kaldes fænomenet café-effekten, og er i et mere fagligt sprog også kendt som akustisk forurening.

Både generaldirektøren for fundationen for høreproblemer, Oires Clave, og det internationale tidsskrift, Noise and Health, er enige om at Spanien er Europas mest højlydte land. Det gælder ikke kun på grund af højlydte spaniere, men også trafikken fremkalder mange støjgener hos befolkningen.

Samlet set er omkring 9 millioner spaniere dagligt udsat for mere støj end verdenssundhedsorganisationen WHO's grænse på 65 dB. Følgerne af for meget støjpåvirkning kan ende med høreproblemer, søvnløshed, hjerteproblemer eller psykologiske lidelser.

Spaniens høje rangering har fået Oires Clave til at lancere en ny kampagne kaldet "at spise uden larm", hvor caféer og restauranter opfordres til at opsætte lydisolering, stille borde længere fra hinanden og skrue ned for musikken og TV'et.

Senere forventes flere kampagner rettet mod støjen i skoler, hospitaler og støjudsatte virksomheder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilde: La Danesa

http://www.ladanesa.com/kultur/5125-hojlydte-spaniere